Na području Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu uskoro će niknuti nova poslovna zona, na prostoru površine od ukupno milijun »kvadrata«, kojega je dio, oko 320 tisuća »kvadrata« u vlasništvu države.

Na taj će se način prostor Industrijske zone, na dijelu iza Bauhausa, proširiti do zone Gorica u Čavlima, a nadamo se da ćemo, u suradnji s Općinom Čavle, na taj način omogućiti susjednoj općini da razvije tu svoju zonu.

Od 2011. godine do danas mi smo riješili imovinsko-pravne odnose na oko 210 tisuća »kvadrata«, proteklih mjeseci već otkupljujemo zemljište od privatnih vlasnika, pa smo do danas već otkupili više od 38 tisuća »kvadrata«, a u pregovorima smo s državom kako bi nam ustupila i 320 tisuća »kvadrata« njihovog zemljišta – kazao je to novinarima bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, tijekom jučerašnjeg posjeta ministra državne imovine Gorana Marića Zoni na Kukuljanovu.

Klarić je, također, podsjetio, kako će uskoro biti otvorena prometnica i prostor s novih devet radnih platoa, projekt vrijedan više od šest milijuna kuna, a riječ je o prostoru koji je također bio u vlasništvu države. – Zonom i onim što nudi investitorima oduševili su se i njemački gospodarstvenici, koji su, zajedno s dijelom ministara i zamjenika kancelarke Angele Merkel prošli tjedan posjetili Kukuljanovo – kazao je Klarić.

Dodao je kako je na radnom sastanku s ministrom Marićem bilo riječi i o platou Koksare i likvidaciji tvrtke te budućim planovima na tom prostoru, među kojima je istaknuta marina, nova komunalna infrastruktura, kao i šetnica kroz podmorski tunel, a, također, bilo je riječi i o projektu izgradnje kanalizacije.Nakon obilaska i radnog sastanka, ministar državne imovine Goran Marić pohvalio je izgrađenost i komunalnu opremljenost prostora zone, kao i zavidan broj poslovnih subjekata, koji rado investiraju u zonu upravo zbog svega navedenog.– Povijest se piše po gradonačelnicima, a povijest Bakra sigurno će se pisati po Klariću.

Niti jedna zona u Hrvatskoj ne izgleda ovako dobro kao ova bakarska, ovako se Hrvatska gradi, čuva i zapošljava. Industrijska zona na Kukuljanovu predstavlja ponos Hrvatske. Od oko 200 poslovnih subjekata u zoni je više od 30 posto proizvodnih, što nas posebno veseli, a najviše nas vesele nova radna mjesta. Zbog toga će Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine uvijek davati potporu ovakvim projektima – kazao je Marić.

U zoni na Kukuljanovu u tijeku je veliki investicijski zahvat, prema riječima gradonačelnika Klarića vrijedan više od 800 milijuna kuna, u sklopu kojega se grade 33 hale, a koji će otvoriti tisuću novih radnih mjesta. Prvi poslovni prostor iz novog investicijskog ciklusa bit će otvoren već za nekoliko dana, riječ je o Euromodulu, a uskoro se otvara i zgrada Kaltenberga. Do danas je u prostoru zone zaposleno više od četiri tisuće radnika.

Kamera koja prati promet dnevno zabilježi između 12 i 15 tisuća vozila, a bilo je i dana sa 16 tisuća vozila, pa, prema riječima Klarića, zona sigurno postaje grad. – Zonu ne gradimo samo za grad Bakar, nego i za Primorsko-goransku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. U tome bi nam pomogla veća podrška Županije, primjerice u izgradnji tri kružna toka u Mavrincima, Podoli i kod Tia partnera, što bi otvorilo nove prostorne mogućnosti – kazao je gradonačelnik Klarić.

clanak novilist

Skip to content