U Industrijskoj zoni Bakar samo ove godine je zaposleno 600 novih ljudi, a razvoj infrastrukture omogućava daljnji rast, rečeno je na konferenciji o Nacionalnom planu industrijskog razvoja i poduzetništva. Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja Hrvoje Bujanović je u iduće četiri godine najavio poticaje inovacijama i istraživanjima.

Ovo je druga od pet konferencija koje će Ministarstvo gospodarstva i regionalnog razvoja održati u sklopu EU projekta promocije poduzetništva, istaknuto je na skupu održanom u upravnoj zgradi Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu.

Trenutno u zoni djeluje čak 220 poduzeća, sa gotovo 6 tisuća zaposlenih, a još je uvijek slobodno čak 30 posto prostora industrijske zone koji je dostupan za nove korisnike. Površine namijenjene gradnji u potpunosti su infrastrukturno opremljene, pa se svaka tvrtka brzo može baviti svojim poslom, rekla je direktorica Industrijske zone Bakar Linda Siucca.

Naša je vizija da postanemo gospodarsko srce Hrvatskog primorja, što omogućuju i državni infrastrukturni projekti, poput najavljene gradnje ravničarske pruge, ranžirnog kolodvora na Krasici, dvije poslovne zone na Hreljinu, plato bivše koksare, uz turističke projekte i daljnja ulaganja u prometnu infrastrukturu, istaknuo je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Imamo čak 126 četvornih kilometara prostora, od kojeg je još trećina dostupne za širenje, rekao je Klarić čija je ambicija deset tisuća zaposlenih na Kukuljanovu, uz želju za doseljavanjem stanovništva.

Tajnik ministarstva gospodarstva Hrvoje Bujanović najavio je da će se Nacionalni plan industrijskog razvoja i poduzetništva ovog tjedna naći na sjednici vlade, a strategijom pametne specijalizacije, kroz sedam tematskih područja, vlada namjerava poduprijeti istaživanja i razvoj. Komentirao je i aktualni prekid željezničkog prometa, zbog havarije na pruzi pokraj Meje te najavio je nastavak dugoročnih ulaganja u prometnu infrastrukturu. Pokazalo se da se svako ulaganje u prometnice i pruge višestruko isplati kroz jačanje gospodarstva i turizma, rekao je Bujanović.

U sklopu konferencije je održana i panel rasprava o uključivanju hrvatskih poduzetnika u globalne lance vrijednosti, te edukacija o pametnoj internacionalizaciji.

Skip to content