Grad Bakar nastavlja s infratrukturnim opremanjem u koje su u osam godina iz proračuna izdvojili 120 milijuna kuna.

U dobrim godinama u Industrijskoj zoni na Kukuljanovu u zaleđu Bakra gradilo se i otvaralo  godišnje po desetak i više novih proizvodnih  hala i drugih poslovnih objekata, otkako je kriza ta se brojka prepolovila  jer investitori kojima je ova najopremljenija poslovna zona u Hrvatskoj zbog njenog izuzetnog položaja, prometne povezanosti  i niza pogodnosti koje nudi, zanimljiva kao baza za poslovanje, oprezni su s ulaganjem.

Zona se prostire na 500 hektara, aktivirano je oko 275 hektara koje je “zauzelo” 150 korisnika različitih djelatnosti, proizvodnih, uslužnih i trgovačkih i zapošljavaju oko 3500 ljudi. Trećina spada u proizvodnju, polovica su uslužne djelatnosti, skladišta, servisi, špediteri, a 20-ak posto trgovina.

U Zoni postoje uvjeti za daljnje širenje, slobodno je 225 hektara, dio treba infrastrukturno opremiti, a dio je potpuno gotov i platoi se kao gotov proizvod nude potencijalnim investitorima za izgradnju njihovih objekata, bilo da kupe zemljište ili ostvare pravo građenja  – kaže direktor Industrijske zone Zorko Badanjak.

Ove je godine u zonu, nastavlja, ušlo nekoliko novih tvrtki, neke u prostore koje su napustili prethodni korisnici, neki su gradili svoje objekte.  Odnedavno su na Kukuljanovu  Croduxplin, Montcommerce sa proizvodnjom metalnih konstrukcija, Pinacro sa servisnom zgradom, Rijeka-trans, R.E.D. Graniti, neke će tvrtke tek početi gradnju svojih objekata, no, kaže Badanjak, riječ je o investitorima koji uzimaju manje parcele, do 5000 četvornih metara, a nema onih koji bi angažirali 50 tisuća “kvadrata” i pokrenuli djelatnost koja će  otvoriti stotinu i više radnih mjesta iako je bilo upita i pregovora, a s nekima se i dalje pregovara. Usto, Kukuljanovo nudi i Slobodnu zonu u kojoj se posluje s carinskim i poreznim olakšicama.

S obzirom na stanje u gospodarstvu u Gradu Bakru,  koji je 99 postotni vlasnik Industrijske zone  su zadovoljni jer se Zona, kaže, gradonačelnik Tomislav Klarić, ipak popunjava. Zato nastavljaju s infratrukturnim opremanjem  u koje su u osam godina iz proračuna izdvojili  120 milijuna kuna. Klarić potvrđuje da gotovo svakodnevno ima upita potencijalnih investitora, dolazili su Korejci, Kinezi, Talijani, Nijemci, no svi traže sigurnost zakonske regulative  i propisa za koju im ne mogu dati jamstvo.

Unatoč svemu, u Bakru su uvjereni da će staviti u funkciju cijelu poslovnu zonu što bi značilo postupno otvaranje još 5000 novih radnih mjesta.

Link: http://www.poslovni.hr/hrvatska/stavljanje-ove-poslovne-zone-u-funkciju-znacilo-bi-otvaranje-jos-5000-novih-radnih-mjesta-285449

Skip to content