Po završetku izgradnje i dobivanju uporabne dozvole, Grad Bakar odnosno djelatnici GKD Dobra d.o.o. dovršili su hortikulturno uređenje kružnog toka s privozima u samom središtu zone ispred sjevernog ulaza u trgovačke centre PEVEX i GALERIJA BAKAR.

Projektnu dokumentaciju je izradila tvrtka GPZ d.d.  uvažavajući najviše prometne standarde kojim se osigurala bolja protočnost vozila, a ujedno je došlo i do određenog „smirenja“ prometa na tom ravnom dijelu prometnice oznake ŽC 5205 na kojoj su se uslijed neprilagođene brzine znale događati prometne nesreće.

Već u prvim danima prometovanja rotorom bilo je primjetno značajno povećanje prometne sigurnosti i služnosti, tako da je investicija opravdala prvobitnu namjeru poboljšanja prometno tehničkih karakteristika dosadašnjeg četverokrakog raskrižja.

Ova značajan projekt u smislu kvalitetnog prometovanja kroz industrijsku zonu ne bi bio cjelovit bez završnog hortikulturnog uređenja koje su odradili djelatnici GKD Dobra d.o.o.  Kako se radi o najvećem rotoru u zoni s promjerom od 33 metra na koji se vežu pet voznih traka (privoza), uređeno je preko 1.000 m² površine. Pri uređenju se promišljalo o kombinaciji estetike i funkcionalnosti,   kako bi se u konačnici dobila lijepo uređena zelena površina zahvalna za održavanje.

Prostorom dominira brodsko sidro postavljeno u središte rotora na površini obloženoj kamenom, kao simbolom Grada Bakra i ovog pomorskog kraja. Oko sidra je kružno postavljen travnjak i ukrasno sezonsko cvijeće, a u rotor je ugrađen automatski sustav za navodnjavanje. Uz privoze rotoru i na pješačkim otocima postavljen je ukrasan kamen i posađene su lavande.

Ubrzani razvoj Industrijske zone odnosno izgradnja infrastrukture i mnogobrojnih gospodarskih objekata konstantno je praćen uređenjem zaštitnih zelenih površina prostora u kojem svakodnevno obitava veliki broj radnika i posjetitelja zone.

Skip to content