Dragi sugrađani,

nakon četiri godine ponovo smo u izbornom ciklusu, s količinom poruka kojima nas se bombardira u medijskom prostoru okupiraju se sva naša osjetila. Bez obzira na sve te izborne zavrzlame mi u Gradu Bakru predani smo našem cilju, a on je zacrtan prije dvadesetak godina i nameće nam, kako dinamiku tako i predan, neumoran i svakodnevni rad.

Držeći se te vizije koja sa sobom nosi neprestanu izgradnju mi ni proteklih mjeseci nismo mirovali. Redali su se dani jedan za drugim, a s njima sve više projekata i gradilišta. Odgovorno mogu reći da upravo sada rezultati rada svih prijašnjih godina dolaze na vidjelo. Sve smo jači, financijski neovisniji i moćniji. Uz snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava pokrenuli smo ciklus investicija na našem području koji je prije desetak godina bio nezamisliv. Upravo danas od ranog jutra obilazio sam tridesetak ogromnih gradilišta na našem području. Istovremeno pripremamo nova, a neka od njih upravo sada dok čitate ove retke kreću u realizaciju.

Naša obećanja upisana u programima koja smo vam davno prezentirali redom se ostvaruju. Izgradnja kanalizacije u Bakru je pred završetkom, Turska kuća s novim interesantnim sadržajima u ispunjenim prostorima pričat će priče iz naše prošlosti posjetiteljima Bakra i našim mladima na potpuno novi i tehnološki moderan način. Marohnićeva kuća na Hreljinu oživjet će putovanje naših iseljenika naguranih u štivi broda u nepoznato. S tim pričama naši mladi moći će procijeniti koliko je vrijednije i bolje ostvariti svoje snove upravo ovdje na našem hrvatskom, primorskom tlu koje vjekovima diše hrvatsko ime. Samo na njemu svoji smo na svome. I upravo zato, zbog njih, naših mladih, sve što radimo je posvećeno sretnijoj budućnosti naše djece i generacija koje dolaze. Vozimo se sve modernijim cestama, koristimo sve moćnije i naprednije nove tehnologije, ispunile su naš prostor i naše živote. Postali smo sve više Europa, iz dana u dan jači, polako nestaju granice i razlozi odlaska naših građana u tamo neke zemlje, jer sve nam je tu.

Uskoro, uvjeren sam, u desetljećima koja dolaze postat ćemo zemlja u koju će se vraćati oni koji su otišli, dolazit će, i već dolaze oni koji su poput naših iseljenika davno odplovili tražeći bolji život negdje drugdje. Na nama je da ih prihvatimo, kako one koji se vraćaju, tako i sve koji dolaze. Ciklus je to koji se ponavlja na našim prostorima tisućama godina. Živjeli su ovdje Iliri, Liburni, Kelti, Rimljani, Grci… pa sve dok ovamo nisu došli Hrvati. Sva sila naroda izmiješala se kroz vjekove, miješat će se i dalje. Svatko sa sobom donosi nešto novo. Mi koji smo ostajali tu, stvarali smo obitelji, gradili svoje domove. Nismo bježali svijetom poput znanih „Minchen bojni“ devedesetih. Ostajali smo, spremni ginuti za ovaj naš kamen, domovinu, trpjeti težak život, boriti se, vjerni svome domu. Sve takvi i dalje ćemo graditi na temeljima naših predaka. Baš zato sva ta naša gradilišta, vrtići, vodovodi, škole, ceste i cestice, parkovi, igrališta, domovi, hale i halice, interneti, knjižnice, muzeji.

Izborili smo se za samostalnu nezavisnu Hrvatsku, doveli je u Europsku uniju, prebrisali granice, uveli jedinstvenu valutu, završavamo izgradnju prometne i komunalne infrastrukture krvožilnog sustava preduvjeta svakog napretka. Preostaje nam još samo nešto, i svi koji to mogu ostvariti zaslužuju voditi ovu Državu, gradove, općine ili županije. To nešto su, sigurna radna mjesta, veće plaće i mirovine, bolji standard naših građana. Svim srcem želim da u vremenu koje je pred nama svi mi u Gradu Bakru i domovini budemo mjerilo i vizija dobroga života za sve ostale europske narode. Mi u Bakru već tim putem idemo, zemlja koju nam je dobri Bog dao i ljudi koji su ostali tu i žive jedinu i vječnu Hrvatsku to mogu ostvariti. S tim mislima srdačno vas pozdravljam.

Vaš gradonačelnik
Tomislav Klarić

Skip to content