Dragi sugrađani,

ušli smo u još jednu jesen, obojila nam je prirodu, orosila nas kišom, ali i još uvijek toplim danima kojima nas priprema za zimu i sve što ona donosi. Ovako, kad se već primiče kraj godine i kad ostavljamo ljeto iza sebe vrijeme je da, kako to već jesen nalaže, počnemo prikupljati plodove svoga rada proteklih mjeseci.

A oni su uistinu brojni, kako količinom tako i s uloženim sredstvima pa na kraju i ostvarenim rezultatima. Pokrenuti su ogromni projekti. Kada sagledavamo njihovu realizaciju često smetnemo s uma da je naš Grad Bakar zapravo tek jedan u nizu gradića u Hrvatskoj sa svega osam tisuća stanovnika, raštrkanim naseljima i velikom površinom koja od obale do najviših planina i Gorskog kotara spaja to naše zeleno i plavo. No veličina Grada ogleda se i u rezultatima rada koji se, kada je u pitanju naš Grad Bakar, mogu mjeriti s mnogo većim gradovima u Državi. Kako smo najavljivali, započet je najveći investicijski ciklus u povijesti Bakra.

On polako, ali sigurno mijenja sliku našeg kraja. Sve je dinamičniji tako da iz tjedna u tjedan možemo pratiti što se sve događa ne samo u Bakru već i na čitavom području Grada i Industrijske zone. Od dvadesetak novih hala koje smo najavljivali i tisuće radnih mjesta, velik dio je već izgrađen, nove se grade. U pripremi za izgradnju ih je još znatno više.

Kanalizacija u Bakru ide svojim tijekom, uz sve prijepore, ponekad nažalost i nerazumijevanje veličine samog projekta i njegovog značaja za budućnost našeg Bakra. Uređuje se Turska kuća, završila je arheologija na prostoru buduće „Garaže Voj“, tu je i novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, završena je prva faza izgradnje objekta na „Borcu“, postavljena je i Tunera ispred Lubena, završava se Dom kulture na Krasici, tamo je i novi križ na groblju, Hroljevo je sve ljepše i ispunjenije sadržajima. Groblje na Kukuljanovu dobilo je video nadzor, uređene i popločane staze. Izmještena je cesta ispred škole na Praputnjaku, Marohnićeva kuća s okolišem već postaje dom brojnih manifestacija, Vatrogasni dom Hreljin je u pripremi kao i zatvaranje boćališta na Kukuljanovu, novi vodovodi se protežu kroz Škrljevo.

Uskoro kreće vodovod od Zlobina do Plasa, Sportska dvorana i bazen se projektiraju, a projekti pristupne ceste dvorani s kružnim tokom su završeni i čekaju građevinsku dozvolu. Gradi se velika trafostanica, završene su tri nove prometnice, dva kružna toka, širimo Zonu na još milijun kvadrata, a nove građevine svakodnevno niču. Plato nekadašnje Koksare dobili smo u travnju, a već sada stvara prihod Gradu. Uspjeli smo privući ogromna sredstva za investicije tako da s projektima o kojima pišem i novima koje pokrećemo ne opterećujemo vas, naše građane. Danas je u Hrvatskoj aktualna priča o porezima.

Mi smo bili ispred svoga vremena tako da nikada nismo uvodili prirez, porez na dohodak u cijelosti smo vratili mladima do 25 godina, oni do 30 dobili su na svoje račune 50%. Važno je istaknuti da komunalnu naknadu građanima nismo mijenjali niti dizali već pune 22 godine. Sva ova sredstva pa i više od toga smo vratili građanima kroz financiranje rada brojnih udruga, škola, vrtića, manifestacije Turističke zajednice, rad Gradske knjižnice, besplatan prijevoz, božićnice, uskrsnice umirovljenicima, liječničke preglede, socijalne pomoći i davanja, stipendije, nabavu udžbenika, radnih bilježnica i sveg potrebnog pribora. Dugo bi još trajao ovaj niz.

Najbitnije od svega je ukazati vam da smo naš „Najveći investicijski ciklus“ o kojem govorim pokrenuli sredstvima koja smo uspjeli privući iz EU fondova, Proračuna RH i državnih tvrtki. Ono što naš Grad čini tako jakim je politika koju vodimo već punih 19 godina, a ona je značila silan trud i ogromna ulaganja u gospodarstvo, našu Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu i Škrljevu. Sav ovaj put kojim smo prošli proteklih godina i kojim još uvijek kročimo znači samo jedno „Razvoj i bolju budućnost našeg Grada“. Siguran sam da je to dobar put za sve nas dragi sugrađani, osjećam to. Znam da će sve što danas stvaramo, sjeme razvoja kojeg neprestano sijemo roditi obilatim plodovima i cijelom našem kraju uliti snagu i ispuniti jedra da sigurno i još brže plovi bespućima što donosi vrijeme koje je pred nama.

Stoga u blagdansko vrijeme kada se, uz odsjaj i titravi plamen svijeće, prisjećamo naših najdražih, njihovih toplih riječi, zagrljaja, svega onoga što su nam ostavili u nasljeđe u svom srcu i svojim mislima čuvamo sjećanje na njih kao vječni zavjet i temelj naših obitelji koje moramo sačuvati na ovom vjekovnom hrvatskom tlu. S tim mislima, dragi sugrađani, s vama i uz vas,

vaš gradonačelnik,
Tomislav Klarić

PRIVITAK:

Skip to content