Dragi sugrađani, opraštamo se od 2022. godine pa smo svakim danom bliže godini koja u našu Domovinu, a s njom i u naš kraj, donosi brojne izazove.

Više nam neće trebati putovnice, pa ni osobne iskaznice na putovanjima zemljama Europske unije. Schengen donosi novine s kojima Unija širi svoje granice, a Hrvatska cjelovita ostaje unutar njih. Euro je od siječnja naša valuta, na njega ćemo se lako priviknuti, no borba za svaki cent više, kako u džepovima naših građana tako i u Proračunu Grada, počinje već sada.

Proračun za sljedeću godinu po prvi put donosimo u eurima. Preračunatih, a planiranih 127 milijuna kuna postaje 16,95 milijuna eura. Kad smo ga pripremali, u šali sam rekao: „Upravo ovakav je bio kad sam prvi put postao gradonačelnik“. Uistinu, tada je to bilo svega 16-ak milijuna kuna. Bilo je to nešto više od dva milijuna eura, za nas tada sasvim dovoljno da pokrenemo zamašnjak razvoja i izgradnju na čitavom području Grada. Sada, s odmakom, mogu reći da je Grad Bakar postao ono što smo svim srcem željeli, pokretač razvoja i grad po mjeri svojih građana. Od prvog dana gradimo i nikada nismo stali, nižu se projekti jedan za drugim, a Bakar je sve moćniji i jači. Gospodarstvo u koje smo ulagali proteklih godina, kao i svi projekti u bakarskoj Industrijskoj zoni sada postaju naša čvrsta stijena i motor još bržeg razvoja. Gradilišta su na sve strane, pripremamo nove projekte, dolaze nam brojne nove firme pa Proračun i dalje raste, a vizija razvoja se nastavlja. Uvjereni smo da će s njom i brojke biti sve veće, a naš san o gospodarskom srcu Hrvatskog primorja postati stvarnost. No, da ne mislimo samo na gospodarstvo, već i na kulturu, sport i svakodnevne potrebe naših građana dokazuju činjenice i ispunjena obećanja koja postaju veća i zahtjevnija. Upravo se gradi kanalizacija i vodovod u Bakru, radovi su na Borcu, Marohnićevoj kući, Hroljevu, Domu kulture Krasica, priprema se mali muzej u Turskoj kući, projektira sportska dvorana i bazen na Kukuljanovu, igralište Naprijeda i vatrogasni dom na Hreljinu, premješta cesta na Praputnjaku, slijedi parkiralište i školsko igralište, transportni cjevovodi na Škrljevu, vodovod Zlobin-Plase, ulažemo u preventivne preglede, dječje vrtiće, uveli smo produženi boravak u škole, ostaje besplatan prijevoz autobusima Dobre, ne dižemo komunalnu naknadu, ne uvodimo prirez, širimo dječje vrtiće i planiramo novi. Projektiramo plažu, još jednu morsku šetnicu, rasvjetu tunela, garažu i parking, nova građevinska područja, nove poslovne zone, kupujemo zemljišta… Neprestano stvaramo „Prave vrijednosti“ koje smo vam obećali.

Kada bismo sve što radimo i pokušali sažeti, ne može stati u nekoliko rečenica. No, ono što svakako zaslužuje da se upiše su riječi „hvale“ svima koji odrađuju sve što možemo vidjeti na terenu. S ponosom mogu reći da sam, zahvaljujući vama dragi sugrađani, na čelu male kolone ljudi koja stvara čuda.

U našoj gradskoj Upravi svega je 22 zaposlenih, u Industrijskoj zoni 5, Dobri 35. Štedili smo na Gradu da bi mogli građanima i našim najmlađima pružiti još više. Gradili smo vrtiće – zapošljavali odgajateljice, osnovali knjižnicu i turističku zajednicu – zaposlili djelatnice, uveli produženi boravak u škole pa osigurali plaće za 6 učiteljica, osigurali besplatne udžbenike i radne bilježnice, ulagali u škole, financirali udruge i klubove… Tako mogu još dugo redati, no jedno je bitno, a to je da naš Grad Bakar plovi punim jedrima nošen valom ljubavi prema rodnom kraju, jer naša je dužnost ispuniti dana obećanja, graditi i stvarati uvjete za razvoj i bolju budućnost našeg Grada i svih vas.

A vas, dragi sugrađani, molim da zajedno s nama čuvate naš kraj, naše običaje i gradite svoje živote, stvarate obitelji na temeljima koje su nam ostavili naši stari. Molim sve vas da, raširenih ruku prijateljstva, svi zajedno primimo u svoju sredinu sve one, naše nove sugrađane koji dolaze živjeti s nama i odlučili su graditi svoj dom u ovom našem predivnom srcu Hrvatskog primorja. S tim mislima, na kraju mog obraćanja, svima vama iskreno i od srca želim sretan Božić, zdravu, uspješnu i sretnu novu godinu i neka sve vas i naše prijatelje u zajedništvu čuva dobri Bog.

Vaš Gradonačelnik
Tomislav Klarić

PRIVITAK:

Skip to content