Građani Bakra, ali i čitave Primorsko-goranske županije mogu očekivati ispunjenje obećanja koje smo prije nešto više od godinu dana na izborima najavili i toga se držimo kao Svetog pisma. Kako je obećano, započeo je najveći investicijski ciklus na području grada Bakra u proteklih 30-ak godina, govori gradonačelnik Tomislav Klarić.

U 2023. godinu Grad Bakar ušao je, blago rečeno, žestoko. Naime, iako je u ovom primorskom gradu i svih prethodnih godina bilo poprilično dinamično, već prvi dani nove godine ukazuju na to da se u Bakru ne miruje. Samim prolazom kroz bakarsko područje ne može se ne zamijetiti veliki broj gradilišta.

Kad se tome pridodaju vijesti o potpisanim ugovorima i privlačenju značajnih EU sredstava za financiranje projekta, tada to postaje motiv za obratiti se prvom čovjeku Grada, bakarskom gradonačelniku Tomislavu Klariću, koji s ponosom ističe da je Grad Bakar u 2023. ušao s do sada najvećim proračunom u njegovoj povijesti.

– Građani Bakra, ali i čitave Primorsko-goranske županije mogu očekivati ispunjenje obećanja koje smo prije nešto više od godinu dana na izborima najavili i toga se držimo kao Svetog pisma. Kako je obećano, započeo je najveći investicijski ciklus na području grada Bakra u proteklih tridesetak godina. Projekti se nižu jedan za drugim i već se mnogi od njih vide na terenu. Teško je nabrojati sve investicije, no najznačajnije su one u samom Bakru. Samo one »teške« su više od 60 milijuna kuna. Izgradnja kanalizacije, uređaja za pročišćavanje, dugog ispusta u more uvjetovali su i zamjenu starih vodovodnih instalacija izvedenih od azbestnih cijevi. Ovo su svakako jedni od vidljivijih projekata. No, ne smiju se zanemariti ni velika ulaganja u sportsku infrastrukturu s obzirom na to da je već prva faza izgradnja objekta na terenu NK-a Borac pri kraju, a u postupku nabave je i bakarska tunera, projektira se plaža Banj, Muzej ribarstva u Turskoj kući, nastavlja se s arheološkim istraživanjima na lokaciji buduće garaže i parkirališta, postavom novih valobrana, uređenjem podmorskog tunela. Postavljeni su i novi podzemni spremnici za otpad, u projektiranju je novo bakarsko groblje. Podugačak je još popis projekata koji se odnose na sam Bakar, kaže gradonačelnik Klarić.

Privukli više od 14 mil. eura u manje od godinu dana

Da Bakrani znaju što hoće i da imaju moć realizirati najavljene projekte ukazuje visina proračuna koji su osigurali za ovu godinu, kao i činjenica da su u proteklih nepunih godinu dana na svoje područje privukli više od stotinu milijuna kuna, odnosno oko 14 milijuna eura bespovratnih sredstava.

– Kad tome pridodamo i nedavno objavljenu odluku Vlade Republike Hrvatske o darovanju zemljišta platoa ex Koksara Gradu Bakru, vrijednog 40-ak milijuna kuna, ili oko pet milijuna eura, tada postajemo svjesni koliki je značaj ovog Grada ne samo za Županiju već i čitavu Republiku Hrvatsku. Ovdje svakako moram zahvaliti državnim tvrtkama, institucijama, ministarstvima i premijeru Andreju Plenkoviću. Svojom podrškom i odlukama pružili su nam još jedan jak i siguran zamašnjak razvoja, ističe Klarić. Dodaje da s tim u vezi možda nije naodmet kazati da se trenutačne investicije privatnih investitora, koje je privukla ovakva dinamika ulaganja u Bakru, procjenjuju na iznos veći od dvije milijarde kuna, ili gotovo 270 milijuna eura. Već taj podatak ukazuje da su u Gradu Bakru pripremili teren za još brži razvoj svog područja, kao i za sigurno i dugotrajno punjenje gradskog proračuna.

U i oko Bakra

Da se ne ulaže samo u Bakru, pokazuje činjenica dovršetka izgradnje Marohnićeve kuće na Hreljinu, kao i projektiranje novog Vatrogasnog doma, vodospreme Lunga. Radovi su i na Praputnjaku, premješta se cesta ispred škole, priprema se i gradnja novog krovišta na Domu kulture, kao i zida na groblju. U planu je, kaže Klarić, deniveliranje i uređenje dječjeg igrališta ispred škole. Krasica uskoro otvara vrata obnovljenoga Doma kulture, radovi su i na igralištu Hroljevu. Tamo su svoje nove prostore dobili boćari i lovci, a priprema se i uređenje dječjeg parka za najmlađe.

Na Hreljinu je dovršena izgradnja Marohnićeve kuće

– Na Škrljevu, nakon proširenja vrtića, uređenja groblja i izgradnje vatrogasnog doma, čeka nas izgradnja novih vodovodnih ogranaka, uređenje dječjeg parka iza doma, a projektira se i sportska dvorana u kojoj će za nekoliko godina Košarkaški klub Škrljevo biti domaćin. Očekuje se građevinska dozvola za zatvaranje kukuljanskog boćališta i uređenje unutrašnjosti Doma kulture. Proračunom su osigurana sredstva i za cestu Tomino, u paketu s novim transportnim cjevovodom za Vojsko. U ovoj godini i cesta od Zlobina do Plasa postaje još jedno veliko gradilište s obzirom na to da je to zadnja faza spajanja izvorišta Vrelo s našim vodoopskrbnim područjem, kaže Klarić.

Vitalni značaj

Projekti koji su, prema njegovim riječima, od vitalnog značaja za cijeli bakarski kraj svakako su ulaganja u gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Grad Bakar trenutačno u svojoj Industrijskoj zoni gradi čak dvije prometnice s infrastrukturom. Grade se istovremeno čak dva nova kružna toka, a projektira se i prometnica koja će omogućiti otvaranje već treće radne zone na Kukuljanovu.

– Koliko su značajne ove investicije govori podatak o izgradnji čak 20-ak novih hala i poslovnih prostora, a obećanje o 1.000 novih radnih mjesta već sada, na početku druge godine mandata ostvaruje se. Veličina i broj otvorenih gradilišta na čitavom području Industrijske zone i grada Bakra ukazuju da naše kazivanje itekako ima pokriće. U bakarsku Zonu ulaze zvučna imena –Intereuropa uskoro se svečano otvara, tu su Müller, Spar, Decathlon i brojni drugi iz trgovačke branše. Logističari poput Mearska, Jadroagenta, DepoLinka već su tu. Hale Brodoremonta, Volva, a svakako svojom veličinom i budući glavni logistički distributivni centar Plodina na površini većoj od 165.000 »kvadrata« investicije su koje treba spomenuti. Da se na tome ne staje dokazuju i upravo sklopljeni ugovori s još osam novih tvrtki. U svakom slučaju, podatak da imamo više od dvadeset pisama namjere budućih investitora ukazuju nam smjer u kojem moramo, a on kazuje da niti jednog trenutka ne smijemo stati, ističe Klarić.

Poslovno-sportski kompleks

Planirana izgradnja još jedne nove prometnice s kružnim tokom, koja se upravo projektira na platoima u neposrednoj blizini naselja Kukuljanovo, polako, ali sigurno nas vodi k ispunjenju još jednog »kapitalnog« obećanja koje s ponosom ističe gradonačelnik Klarić.

– Bit će to poslovno-sportski kompleks buduće dvorane i bazena namijenjenih našim građanima i svim posjetiteljima Zone. Usudio bih se reći da ovo ne gradimo samo za potrebe naših građana već i za, prema našim procjenama, više od 80.000 građana Primorsko-goranske županije koji gravitiraju ovom području, ponosno kaže Klarić.

Govoreći o planovima i projektima, kao i o viziji razvoja, gradonačelnik Tomislav Klarić biranim riječima spominje i sve svoje djelatnike. Naime, broj realiziranih projekata u usporedbi s drugim mnogo većim gradovima u Hrvatskoj i činjenicom da je u Gradskoj upravi zaposleno svega dvadeset i dvoje djelatnika ukazuje na to da ovaj mali tim ostvaruje impozantne rezultate.

Samo nebo je granica

– Pored Gradske uprave tu je i Industrijska zona Bakar, tvrtka u vlasništvu lokalne samouprave u kojoj je zaposleno svega šest djelatnika, koja je protekle godine ostvarila dobit nakon oporezivanja od 16,8 milijuna kuna, a GKD Dobra, u čijem sastavu je i javni gradski prijevoz, još uvijek besplatan za sve građane, brine o uređenju zelenih površina i održavanju groblja te ima i građevinsku ekipu, uspješno djeluju na bakarskom području već punih 13 godina. Pet dječjih vrtića, tri gradska i dva privatna, te obrt za čuvanje djece osiguravaju potreban smještaj za svu djecu s područja grada, a za svoje školarce Bakar je osigurao i produženi boravak u svim školama, besplatne radne bilježnice, pribor, sufinancira i ostale školske aktivnosti. Za umirovljenike su osigurane uskrsnice i božićnice, a za sve građane i zdravstveni pregledi. Udruge i klubovi imaju osigurana sredstva za svoje projekte. Izmijenjena je kompletna javna rasvjeta, redom se svake godine, pa tako i na početku ove, obnavljaju nerazvrstane ceste. Turistička zajednica Bakar, Gradska knjižnica uz potporu i suradnju s Gradom realiziraju svoje programe. Sve u svemu, ide nam, a bit će toga svega sve više, neka nam je samo zdravlja i sloge, neumorni smo i samo nam je nebo granica, zaključuje Klarić.

Tekst i foto: Novi list
Skip to content