Novosti

Utorak, 03 Srpanj 2018 00:00

Nova pivovara Kaltenberg Adria otvorena na Kukuljanovu

Generalni dorektor Kaltenberg Adria Damir Tomljanović kazao je kako je ideja za ovaj projekt, vrijedan dvanaest milijuna eura, rođena prije dvije i pol godine, a u svega godinu i pet mjeseci sagrađen je objekt koji se odlikuje visokim stupnjem tehnologije i opreme po najvišim standardima koja omogućuje proizvodnju od 30 do 50 tisuća hektolitara piva godišnje, a koji će otvoriti pedesetak novih radnih mjesta, od kojih je većina popunjena uglavnom ljudima iz domaćeg kraja.

Nova pivovara Kaltenberg Adria d.o.o., prva i za sada jedina na kvarnerskom području, u sklopu koje je i Ludwig's gastro pub, otvorena je danas na prostoru Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu, svečanim presijecanjem vrpce i probijanjem čepa bureta Kaltenberg piva, što je učinio bavarski princ Luitpold von Bayern, jedan od suvlasnika Kaltenberg pivovare, pra praunuk posljednjeg bavarskog kralja Ludwiga III.

- Tradicija proizvodnje piva u bavarskoj kraljevskoj obitelji traje još od davne 1260. godine. Međutim, imamo i u Hrvatskoj podugu tradiciju, jer smo prije 25 godina počeli proizvodnju u Splitu. Odlučili smo se za prostor ove zone jer pruža bezbroj odličnih pogodnosti, ima odličan strateški položaj, blizu je luka, a imamo i veliku podršku lokalne zajednice. Ljudi vole pivo, pivo spaja ljude i pomaže i u rješavanju političkih problema. Sva piva u ovoj pivovari proizvodit će se sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine, a svaki sastojak će biti pažljivo odabran tako da kvaliteta bude besprijekorna. Osim toga, stoljetno iskustvo u pivarstvu, dosljednost i konzistentnost, pivarske vještine te riječka voda omogućit će vrhunsku kvalitetu piva. Pivovara će za početak predstaviti dvije varijante Kaltenberg piva koje su potpuno drugačije – Kaltenberg Pils i Kaltenberg Hefeweissbier, a lansirat ćemo i prvo pravo riječko pivo – Tars, kazao je princ Luitpold von Bayern.

Generalni dorektor Kaltenberg Adria Damir Tomljanović kazao je kako je ideja za ovaj projekt, vrijedan dvanaest milijuna eura, rođena prije dvije i pol godine, a u svega godinu i pet mjeseci sagrađen je objekt koji se odlikuje visokim stupnjem tehnologije i opreme po najvišim standardima koja omogućuje proizvodnju od 30 do 50 tisuća hektolitara piva godišnje, a koji će otvoriti pedesetak novih radnih mjesta, od kojih je većina popunjena uglavnom ljudima iz domaćeg kraja.

Ludwig's gastro pub
U sklopu pivovare otvoren je i restoran Ludwig's gastro pub, koji će raspolagati sa 150 unutarnjih sjedećih mjesta te imati pivski vrst koji će moći primiti još 150 gostiju. Restoran odiše industrijskim artizmom, vintage dizajnom, s velikom staklenom stijenom kroz koju će posjetitelji moći vidjeti proizvodnju piva, a uređenje je povjereno Babaloo Designu. U sklopu restorana odvijat će se razni eventi, koncerti, proslave rođendana te će, također, biti organizirano edukativno razgledavanje proizvodnje piva – Beer Tour. Osim toga, međunarodno priznat Chef Markus Rosner svakodnevno će pripremati specijalitete od namirnica s lokalnog područja.

- Uz skorašnju nadogradnju koju planiramo, imat ćemo mogućnost proizvodnje čak šest milijuna litara piva godišnje. Zasluga je to ponajprije vlasnika, ali i svih onih koji su surađivali na ovom projektu, izvođača radova GP Krk, Grada Bakra i Industrijske zone Bakar, kao i poslovnih partnera, kazao je Tomljanović.
Svečanosti je nazočio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Tolušić, koji je kazao kako je došao kao »veliki prijatelj Grada Bakra i ljubitelj dobrog piva, a upravo Kaltenberg znači kvalitetu piva«.

- Hrvatska Vlada daje veliku podršku ovakvim projektima, posebice iz razloga što otvaraju nova radna mjesta. Sama Zona je pravo čudo, jer, kako sam čuo, generira veći prihod nego cijela priča od turizma u Primorsko-goranskoj županiji. Država uvijek može bolje i trudit ćemo se biti brži s realizacijom investicija, kazao je Tolušić.
Zadovoljstvo otvorenjem pivovare na bakarskom području nije krio ni gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, koji je kazao kako je prostor na kojem je niknuo Kaltenberg prije sedam godina bio brdo s kamenjarom i šumom.

- Danas ovaj prostor krase hale, grade se ceste. Danas Zona ima 200 poslovnih subjekata i četiri tisuće zaposlenih, a samo prošle godine izgrađene su 33 nove hale. U pripremi je nova komunalna infrastruktura vrijedna 300 milijuna kuna, a u proteklom je razodblju u Zonu uloženo oko milijardu kuna. Od Zone želimo napraviti grad u kojem se prioizvodi i prodaje, kazao je Klarić. U ime Primorsko-goranske županije govorio je zamjenik župana Marko Boras Mandić, koji je kazao kako je ovo vrijedan pogon koji će sigurno pomoći i promociji turizma.
Obred posvete pivovare i njezinih zaposlenika obavio je prof. dr. Petar Vrankić, umirovljeni profesor teologije