Novosti

Četvrtak, 31 Kolovoz 2017 00:00

Gosti s Dalekog istoka: Kinezi bi rado gradili i ulagali u PGŽ

LNG terminal, Zagrebačka obala, most na Krku, cestovna infrastruktura, Rafinerija, dio su nacionalno važnih projekata u Primorsko-goranskoj županiji, koji su kao mogućnosti ulaganja u PGŽ-u predstavljeni kineskoj delegaciji tijekom jučerašnjeg sastanka održanog u Županiji. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sastao se s predstavnicima kineskih tvrtki iz financijskog, prometnog, infrastrukturnog, energetskog i telekomunikacijskog sektora, a sastanku je prethodilo primanje veleposlanika Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Hu Zhaominga, na čiju je inicijativu i organiziran posjet kineskih tvrtki PGŽ-u. Sastanku je nazočio i zamjenik predsjednika HGK-Županijske komore Rijeka Zlatko Mičetić.

Veliki interes
Poseban interes za suradnju na području županije izrazili su predstavnici tvrtke China Road and Bridge Corporation koja se prvenstveno bavi realizacijom infrastrukturnih investicijskih projekata u području cestovnog, željezničkog i zračnog prometa, kao i projektima očuvanja vodnih resursa, te predstavnici tvrtke CEFC China Energy Company Limited koja djeluje u energetskom sektoru, ali nudi i financijske usluge, odnosno ulaganja u vidu poduzetničkog kapitala ili zajmova. Pored navedenih, na sastanku su sudjelovali i predstavnici tvrtki Huawei Technologies, Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, Shandong Hi-speed Group, China Telecom, Bank of China te NORINCO International.

– U posjet nam je došla brojna stručna delegacija iz Kine kojima smo predstavili projekte od nacionalnog interesa. Gosti iz Kine pokazali su veliki interes, s obzirom da je riječ o najkraćem putu prema srcu Europe. Do sada je postojala određena razmjena iskustava između Thalassotherapije i njihove zdravstvene ustanove, kao i robna razmjena. Inače, ove se godine obilježava 15. obljetnica potpisivanja sporazuma o prijateljstvu Liaoninga i Primorsko-goranske županije, kao i 25. obljetnica uspostavljenih odnosa između Hrvatske i Kine. Naime, prijateljstvo NR Kine i Republike Hrvatske počelo je od samog nastanka Hrvatske, kazao je župan Komadina.

Kineska delegacija obišla je jučer i Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu, gdje se susrela s predstavnicima Grada Bakra i Uprave Zone, kao i dijela hrvatskih tvrtki koje posluju u prostoru Zone, a susretu su nazočili i dr. Ante Simonić i Rita Zhao-Simonić iz Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva. Direktor Zone Irvin Badurina predstavio je gostima iz Kine prostor bakarske zone, površine od pet milijuna metara kvadratnih, kao najveće industrijske zone u Hrvatskoj, u kojoj je zaposleno oko 4.000 djelatnika. Gostima se obratio i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji je kazao da je Bakar mali grad s velikom vizijom razvoja, čemu zasigurno pridonosi i ova zona.

Strateška pozicija

Strateški se nalazimo na vrlo dobroj poziciji, povezani smo željezničkom prugom s Mađarskom, a prednost nam je i blizina riječke luke, kao i aerodroma na Krku. U zoni je u tijeku intenzivna izgradnja, a koliko je napredovala, pokazuje podatak da je prije pet godina u zoni poslovalo tek pet poslovnih subjekata, dok ih je danas čak 191, a 33 hale su u izgradnji. Prema našim planovima, i u Bakru, na prostoru veličine oko sto tisuća kvadrata imamo namjeru urediti još jednu, manju poslovnu zonu, koja će biti povezana sa zonom na Kukuljanovu, a prednost je i blizina LNG terminala, kazao je Klarić.

Prigodnim riječima domaćinima se obratio kineski veleposlanik, Nj.E. Hu Zhaoming, koji je kazao kako su Hrvatska i Kina iako prostorno puno različite zemlje, jednake u diplomatskoj politici, dok Hrvatska prednjači u sportu, posebice nogometu. Kineskoj delegaciji potom je prikazan kratki film o zoni, predstavile su se tvrtke koje dijelom surađuju s kineskim partnerima, a organiziran je i razgled zone.

Proslava Nacionalnog dana Kine 29. rujna u Puli
Kineski veleposlanik, Nj.E. Hu Zhaoming kazao je da je prvi put u Rijeci, a kao razloge posjeta Županiji istaknuo je poticanje turizma, ali i ulaganja u infrastrukturu, trgovinu i energetiku. Također, Zhaoming je uputio poziv Komadini na proslavu Nacionalnog dana Kine, 29. rujna u Puli, kada će se ujedno obilježiti i 25. obljetnica uspostavljenih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine.

Tekst: Novi list
Fotografija: Creative Media