Novosti

Utorak, 06 Lipanj 2017 00:00

Posjet delegacije iz Njemačke Savezne zemlje Hessen

U organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske komore AHK, kojeg je naše društvo član, u posjet nam je došla delegacija zastupnika zemaljskog parlamenta Savezne zemlje Hessen, na čelu s predsjednikom parlamenta g. Volkerom Bouffierom.
Delegaciju su srdačno primili gradonačelnik Grada Bakra g.Tomislav Klarić i direktor Industrijske zone d.o.o. Bakar g.Irvin Badurina.

Nakon kratkog obilaska zone, delegacija se zaustavila uz pokrenutu njemačku investiciju odnosno proizvodnog objekta u izgradnji tvrtke Kaltenberg Adria d.o.o. Ispred investitora dočekao ih je g.Karl Rupprecht, te ukratko predstavio budući proizvodni pogon za proizvodnju piva i svoje pozitivne dojmove o ulaganju u Hrvatskoj, konkretno poduzetničkoj zoni Kukuljanovo.

U višenamjenskoj dvorani u prizemlju poslovne zgrade Industrijske zone d.o.o., koja se nalazi u neposrednoj blizini, nakon uvodnih pozdravnih riječi dobrodošlice prezentiran je kratki promotivni film. Posjetiteljima koji prvi puta borave u zoni film na najbolji način daje osnovne vizualne i statističke podatke o prostoru u koji su došli; Primorsko-goranska županija, Grad Bakar i Industrijska zona Bakar /Kukuljanovo/.

Gradonačelnik g.Tomislav Klarić je potom detaljnije predstavio svoju jedinicu lokalne samouprave -Grad Bakar, kao jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu s dugom, bogatom i burnom poviješću. Naglasio je također da je osebujni bakarski zaljev dug 4,5 km, širok 600 i dubine do 40 m, područje na kojem Sredozemno more najdublje prodire u europsko kopno, te da Grad Bakar i njena poduzetnička zona svojim iznimnim geostrateškim položajem predstavljaju izuzetno povoljno i kvalitetno mjesto s velikim razvojnim mogućnostima za sve investitore, a pogotovo iz nama bliske Savezne Republike Njemačke.

Direktor Industrijske zone d.o.o. Bakar g.Irvin Badurina još jednom se zahvalio na posjetu najvećoj i infrastrukturno najrazvijenijoj poduzetničkoj zoni u RH. Potom je ukratko predstavio samu zonu, ukupnu površinu zone, broj poslovnih subjekata i zaposlenika u zoni, prostorno-plansku dokumentaciju, slobodne prostore u zoni, namjenu, infrastrukturu, uvjete gradnje, cijenu zemljišta, olakšice… Posebno je naglasio da je dio zone pod koncesijom i posluje u režimu Slobodne zone, koja omogućava ulagačima poslovanje pod posebnim carinskim i poreznim olakšicama.

Po završetku sastanka, gosti odnosno predstavnici zemaljskog parlamenta Savezne zemlje Hessen, imali su niz dodatnih pitanja, a zajednički sa domaćinima izrazili su nadu u daljnje jačanje gospodarske suradnje.