Novosti

Utorak, 16 Svibanj 2017 00:00

Novi list: Uskoro će niknuti nova poslovna zona

Na području Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu uskoro će niknuti nova poslovna zona, na prostoru površine od ukupno milijun »kvadrata«, kojega je dio, oko 320 tisuća »kvadrata« u vlasništvu države.

Na taj će se način prostor Industrijske zone, na dijelu iza Bauhausa, proširiti do zone Gorica u Čavlima, a nadamo se da ćemo, u suradnji s Općinom Čavle, na taj način omogućiti susjednoj općini da razvije tu svoju zonu.

Od 2011. godine do danas mi smo riješili imovinsko-pravne odnose na oko 210 tisuća »kvadrata«, proteklih mjeseci već otkupljujemo zemljište od privatnih vlasnika, pa smo do danas već otkupili više od 38 tisuća »kvadrata«, a u pregovorima smo s državom kako bi nam ustupila i 320 tisuća »kvadrata« njihovog zemljišta – kazao je to novinarima bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, tijekom jučerašnjeg posjeta ministra državne imovine Gorana Marića Zoni na Kukuljanovu.

Klarić je, također, podsjetio, kako će uskoro biti otvorena prometnica i prostor s novih devet radnih platoa, projekt vrijedan više od šest milijuna kuna, a riječ je o prostoru koji je također bio u vlasništvu države. – Zonom i onim što nudi investitorima oduševili su se i njemački gospodarstvenici, koji su, zajedno s dijelom ministara i zamjenika kancelarke Angele Merkel prošli tjedan posjetili Kukuljanovo – kazao je Klarić.

Dodao je kako je na radnom sastanku s ministrom Marićem bilo riječi i o platou Koksare i likvidaciji tvrtke te budućim planovima na tom prostoru, među kojima je istaknuta marina, nova komunalna infrastruktura, kao i šetnica kroz podmorski tunel, a, također, bilo je riječi i o projektu izgradnje kanalizacije.Nakon obilaska i radnog sastanka, ministar državne imovine Goran Marić pohvalio je izgrađenost i komunalnu opremljenost prostora zone, kao i zavidan broj poslovnih subjekata, koji rado investiraju u zonu upravo zbog svega navedenog.– Povijest se piše po gradonačelnicima, a povijest Bakra sigurno će se pisati po Klariću.

Niti jedna zona u Hrvatskoj ne izgleda ovako dobro kao ova bakarska, ovako se Hrvatska gradi, čuva i zapošljava. Industrijska zona na Kukuljanovu predstavlja ponos Hrvatske. Od oko 200 poslovnih subjekata u zoni je više od 30 posto proizvodnih, što nas posebno veseli, a najviše nas vesele nova radna mjesta. Zbog toga će Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine uvijek davati potporu ovakvim projektima – kazao je Marić.

U zoni na Kukuljanovu u tijeku je veliki investicijski zahvat, prema riječima gradonačelnika Klarića vrijedan više od 800 milijuna kuna, u sklopu kojega se grade 33 hale, a koji će otvoriti tisuću novih radnih mjesta. Prvi poslovni prostor iz novog investicijskog ciklusa bit će otvoren već za nekoliko dana, riječ je o Euromodulu, a uskoro se otvara i zgrada Kaltenberga. Do danas je u prostoru zone zaposleno više od četiri tisuće radnika.

Kamera koja prati promet dnevno zabilježi između 12 i 15 tisuća vozila, a bilo je i dana sa 16 tisuća vozila, pa, prema riječima Klarića, zona sigurno postaje grad. – Zonu ne gradimo samo za grad Bakar, nego i za Primorsko-goransku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. U tome bi nam pomogla veća podrška Županije, primjerice u izgradnji tri kružna toka u Mavrincima, Podoli i kod Tia partnera, što bi otvorilo nove prostorne mogućnosti – kazao je gradonačelnik Klarić.

clanak novilist