Novosti

Četvrtak, 16 Lipanj 2016 00:00

Posjet bjeloruske delegacije Industrijskoj zoni Bakar

Predstavnici HGK – Županijske komore Rijeka u listopadu 2015.g. posjetili su regionalnu komoru Gomel u Bjelorusiji i sklopili međukomorski sporazum o suradnji. Tom prigodom dogovoren je uzvratni posjet Županijskoj komori Rijeka.

Prigodom dvodnevnog boravka bjeloruske delegacije, u sklopu programa Sajma franšiza, financijskih i konzultantskih usluga u Opatiji, predstavnici bjeloruske delegacije održali su niz poslovnih razgovora s hrvatskim tvrtkama.

S obzirom da se u delegaciji osim institucija i poduzetnika nalazi i predstavnik Zone, izaslanstvo je izrazilo želju za posjet našoj zoni.

Dana 3. lipnja 2016.g. bjeloruska delegacija je posjetila Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu. Nakon srdačnog prijema i riječi dobrodošlice od strane organizatora posjeta, predsjednika HGK Županijske komore Rijeka prof.dr.sc. Vidoja Vujića i domaćina, direktora Industrijske zone d.o.o. Bakar,  g.Irvina Badurine, prezentiran je nedavno snimljeni petominutni film,  koji posjetiteljima koji prvi puta borave u zoni na najbolji način daje osnovne vizualne i statističke podatke o  prostoru u koji su došli; Primorsko-goranska županija, Grad Bakar i Industrijska zona Bakar /Kukuljanovo/.

Direktor Industrijske zone d.o.o. Bakar g.Irvin Badurina još jednom se zahvalio na posjetu najvećoj i infrastrukturno najrazvijenijoj poduzetničkoj zoni u RH. Potom je ukratko  predstavio samu zonu, ukupnu površinu zone, broj poslovnih subjekata i zaposlenika u zoni, prostorno-plansku dokumentaciju, slobodne prostore u zoni, namjenu, infrastrukturu, uvjete gradnje, cijenu zemljišta, olakšice… Posebno je naglasio da je dio zone pod koncesijom i posluje u režimu Slobodne zone, koja omogućava ulagačima poslovanje pod posebnim carinskim i poreznim olakšicama.

Direktor poduzetničke zone iz grada Gomela u Bjelorusiji održao je također kratku prezentaciju njihove zone, a potom je uslijedio razgovor o iskustvima u poslovanju zona.

Po završetku sastanka, izražena je zajednička nada i želja u jačanje gospodarske suradnje i  međusobnog ulaganja u obje zemlje, što bi bilo od obostranog interesa odnosno važan čimbenik u bilateralnim odnosima dviju zemalja.