Novosti

Petak, 08 Travanj 2016 00:00

IND Zone: Posjet kineske delegacije

Dana 31. ožujka 2016.g., našu poduzetničku zonu je posjetila delegacija Odjela za gospodarstvo i trgovinu Veleposlanstva Narodne Republike Kine u  Hrvatskoj, zajedno s 20-tak poslovnih ljudi iz NR Kine. Delegaciju su srdačno primili gradonačelnik Grada Bakra g.Tomislav Klarić i direktor Industrijske zone d.o.o. Bakar g.Irvin Badurina.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi dobrodošlice, prezentiran je nedavno snimljeni petominutni film,  koji posjetiteljima koji prvi puta borave u zoni na najbolji način daje osnovne vizualne i statističke podatke o  prostoru u koji su došli; Primorsko-goranska županija, Grad Bakar i Industrijska zona Bakar /Kukuljanovo/.

Gradonačelnik g.Tomislav Klarić je potom detaljnije predstavio svoju jedinicu lokalne samouprave - Grad Bakar, kao jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu s dugom, bogatom i burnom poviješću. Naglasio je također da je osebujni bakarski zaljev dug 4,5 km, širok 600 i dubine do 40 m, područje na kojem Sredozemno more najdublje prodire u europsko kopno, te da Grad Bakar i njena poduzetnička zona svojim iznimnim geostrateškim položajem predstavljaju izuzetno povoljno i kvalitetno mjesto s velikim razvojnim mogućnostima za sve investitore, pa tako i kineske.

Direktor Industrijske zone d.o.o. Bakar g.Irvin Badurina još jednom se zahvalio na posjetu najvećoj i infrastrukturno najrazvijenijoj poduzetničkoj zoni u RH. Potom je ukratko predstavio samu zonu, ukupnu površinu zone, broj poslovnih subjekata i zaposlenika u zoni, prostorno-plansku dokumentaciju, slobodne prostore u zoni, namjenu, infrastrukturu, uvjete gradnje, cijenu zemljišta, olakšice… Posebno je naglasio da je dio zone pod koncesijom i posluje u režimu Slobodne zone, koja omogućava ulagačima poslovanje pod posebnim carinskim i poreznim olakšicama.

Po završetku sastanka, gosti odnosno predstavnici Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj i kineske delegacije, kao i domaćini ovog susreta, izrazili su nadu u jačanje gospodarske suradnje i međusobnog ulaganja u obje zemlje. Investiranje kineskih poduzeća u Europi tj. Hrvatskoj, bilo bi od obostranog interesa i  važan čimbenik u bilateralnim odnosima dviju zemalja.