Novosti

Utorak, 05 Travanj 2016 00:00

Posjet Industrijskoj zoni Kukuljanovo

Dana 11.3. po deveti put u proteklih 20 godina posjetio sam Poslovnu zonu Bakar u Kukuljanovu u vrletima nad Bakrom, u prisutnosti veleposlanika Azerbajdžana Kamila Kasiyeva i savjetnika za ekonomiju Azada Naghiyeva. Prva posjeta ovoj zoni bila je prije dvadesetak godina, a prvi veleposlanik koji ju je posjetio bio je poljski veleposlanik Wieslaw Walkiewič. Slijedile su kasnije posjete s Ukrajincima, Kinezima, Rusima, Izraelcima, Turcima, Mađarska, Slovačka, Norveška. Naravno, nisu to bile samo posjetem zoni. Bile su to posjete gradu Bakru i njegovim gradonačelnicima, te otvranje nekoliko izložbi, primjerice “: Kina, zemlja koju ne poznajete” u mjesnoj crkvi, ili nekoliko predavanja u Pomorskoj školi u Bakru. Većinski vlasnik ove zone je grad Bakar.

Zona je udaljena 140 km od Zagreba, 500 km od Beča, 500 km od Budimpešte, 560 km od Bratislave, 600 km od Münchena, 800 km od Praga. Udaljena je od zračne luke Rijeka – Krk 20 km, od zagrebačke 150 km, od tršćanske 85 km i od ljubljanske 130 km. No najvažnija je izravna mogućnost transporta morem preko luke Bakar, koja ima duboki gaz od 30m za teretne brodove. Luka Bakar povezana je sa željezničkom mrežom i sa zonom. Industrijska zona prostire se na 500ha, od toga je pola slobodno. Ima 150 korisnika, 3.500 zaposlenika. Uloženo je 40 milijuna eura u zonu. Posebno je odvojena Slobodna zona, u kojoj korisnici mogu koristiti porezne i carinske pogodnosti predviđene Zakonom o slobodnim zonama. Sagrađeni dio zone raspolaže s 5km  industrijske željeznice s prekrcajnom rampom, 12km cesta, sustavu opskrbe vodom i odvodnjom, odvojenim sustavom vatrogasne vode, odvojenim sustavima otpadne i oborinske vode, visokonaponskom mrežom s trafostanicom 110/35+KV, mjenim plinovodom, suvremenom TT-mrežom i uličnom rasvjetom. Industrijska zona sadrži: autobusne linije sa stanicama, benzinsku crpku, carinu, osiguravajuća društva, brodarske agente, parkirališta, lučko skladište, prodajni centar, teretanu, FINA-u, bankomate, skladišta, hladna spremišta, opskrbu plinom, policijsku postaju.

Ako govorimo o posjetama ovih zemalja, koje smo nabrojali, za sada postoji najveći interes kod Kineza. Njihove delegacije bile su u više navrata, u našoj organizaciji Hrvatsko-kineskog društva iz Zagreba, a nedavno i novoosnovanog Kinesko-hrvatskog društva iz Rijeke, s prof.dr.Simonićem, a naša posljednja posjeta pokazala je interes prijateljske zemlje Azerbajdžana, i vjerujemo da će u budućnosti doći do suradnjegospodarskim subjekata Azerbajdžana, Hrvatske, odnosno grada Bakra i Industrijske zone. 

Vjerujemo da ćemo u najkraćem vremenskom roku posjetiti ovu zonu i s delegacijom ruskog veleposlanstva, i još nekih zemalja. U razmjeni informacija sudjelovali su: direktor Irvin Badurina sa suradnikom, gosp. Ivanom Biskupićem, ambasador Kamil Kasiyev, savjetnik za ekonomska pitanja azerbajdžanskog veleposlanstva Azad Naghiyev i glavni tajnik koordinacije Andrija Karafilipović.

Autor: Andrija Karafilipović